Количка

0 артикула

Категории

Приятелите на Доницета

 

Политика за личните данни

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

на ДОНИЦЕТА ЕООД

в сила от 25.05.2018г.

Моля, прочетете внимателно тази Политика преди да използвате Сайта  ни- doniceta.com  или да предоставите личните си данни, независимо дали по електронен път на Сайта или на хартия, тъй като с предоставянето на личните си данни Вие се съгласявате с нейните условия.

Ако не желаете да обработваме личните Ви данни по начина, описан в настоящата Политика за поверителност, моля не ни ги предоставяйте. Предоставянето на лични данни от Ваша страна е доброволно, с оглед използването на определени, предоставяни от нас услуги и използването на Сайта и/или достъп до него, както и с оглед онлайн пазаруване от Сайта ни  doniceta.com. Моля да имате предвид, че в някои случаи ние няма да можем да Ви предоставим услугата и/или продадем стоката, които сте поискали, ако не ни предоставите нужната информация. Моля също така да имате предвид, че в определени случаи Вашето съгласие за обработване на лични данни може да не е необходимо, ако Доницета ЕООД разполага с друго правно основание, например изпълнение на нормативно установени задължения.


Доницета ЕООД гарантира в максимална степен защитата на личните данни на клиентите си. Настоящата Политика за поверителност и защита на личните данни (наричана по-долу „Политика за поверителност“) е изготвена и се основава на действащото българско и европейско законодателство в областта на защитата на личните данни.


Настоящата Политика за поверителност регулира обработването на лични данни на физически лица или представители на юридически лица на наши клиенти или потенциални такива, както и потребители на нашия уебсайт: www.
doniceta.com („Сайта“), във връзка с услугите, предоставяни от Доницета ЕООД, включително предоставяни чрез и достъпни на Сайта.
и заедно с Общи условия за ползване на Интернет и всякакви други документи, които са упоменати на Сайта, определят правилата, които Доницета ЕООД ще спазва при обработване на лични данни, които събираме от Вас или за Вас, или които Вие ни предоставяте. Настоящата Политика за поверителност не засяга, не ограничава и не отменя правата Ви, произтичащи от Закона за защита на личните данни („ЗЗЛД”) или друго законодателство.


Ако имате някакви въпроси или коментари относно настоящата Политика за поверителност, моля да се свържете с нас на адрес: 
doniceta.ltd@gmail.com

I.Кой обработва и носи отговорност за личните Ви данни?


Доницета ЕООД е търговското дружество, регистрирано в Търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК 203423146, което събира, обработва и съхранява Вашите лични данни при условията на тази Политика за поверителност. Доницета ЕООД е администратор на лични данни по смисъла и Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). 

Можете да се свържете с нас на който и да е от следните координати:


Адрес на управление: гр. Карлово, бул. Освобождение 19В


телефони: 0888704555 или 0883439333


e-mail: 
doniceta.ltd@gmail.com



II.Категории лични данни, обработвани от Доницета ЕООД


1.Доницета ЕООД може да обработва публично достъпните лични данни и/или лични данни, предоставени от Вас. Основните видове лични данни, които се обработват са:
1
.1. Информация за лична идентификация (вкл. име, имейл адрес, език за комуникация и други); 

1.2. Данни за контакт (вкл. пощенски и електронен адреси, телефонни и факс номера на Вас или посочено от Вас лице за контакт и други);
1.3. Финансова информация (банкова сметка и други);
1.4. Информация за представител (законен представител или пълномощник на такъв) на наш клиент юридическо лице;
1.5. Данни от профил в Сайта (вкл. име, пощенски и електронен адреси, телефонен номер, дата на раждане и др.);
1.6.Данни за сключване на договори за продажба,издаване на фактури, продажби на едро, отложено плащане и др. с физически или юридически лица (като имена, ЕГН и др.).

2. Доницета ЕООД може да обработва данни, изготвени и генерирани от Доницета ЕООД в процеса на предоставяне на услугите:
2.1. данни за използваното крайно електронно съобщително устройство, вида на устройството, използваната операционна система, IP адрес, местоположение;
2.2. данни за предпочитаните от Вас стоки и услуги
2.3.  Данни от комуникацията между нас и Вас, навиците, преференциите, удовлетвореността Ви от нашите услуги (активност при използване на услугите, оплаквания, заявки и др.);
2.4. Информация относно посещения на Сайта и използването на Сайта, включително операции и история за използване на Сайта;
2.5.Данните, получени при изпълнението на задълженията, произтичащи от нормативните актове (т.е. данни, произтичащи от запитвания, регулации, разследващи органи, нотариус, данъчни служби, съд, съдия изпълнител);
2.6.Видеозапис или фотография, изработени в съответствие с предварително обявените условия за участие в игри, и/или други промоционални кампании, организирани от Доницета ЕООД

3. С цел осигуряване на доброто изпълнение на услугите и на задълженията произтичащи от клиентски договори, Доницета ЕООД има право да обработва всяка информация, която е налична в публични регистри (вкл. публична база данни и данни, оповестени в интернет) както и информация получена от трети страни по повод изпълнение на законни разпоредби, относно клиенти.

4. Доницета ЕООД има право и задължение да провери верността на личните данни, записани в базата данни, като за целта изисква от Вас да верифицирате данните и ако е необходимо, да ги коригирате или да потвърдите верността на своите данни.

5. Различните видове лични данни могат да се обработват самостоятелно или в комбинация помежду им. 

III. Цели и правни основания за обработване на лични данни

1.Обработване на лични данни, което е необходимо за сключване или изпълнение на договори с нас или във връзка с подготовка за сключване на договори с нас.
Доницета ЕООД обработва данните Ви за следните цели:


1.Идентифициране на клиент при: сключване на нов или изменение на съществуващ договор с нас; разяснения за ползваните услуги; изпълнение на сключен договор. 

2.Управление и администриране на дейности при онлайн пазаруване; управление на плащанията.


3 . Изготвяне на предложения за сключване на договори, изпращане на преддоговорна информация и проект на договор; управление на пред продажбени дейности;
4. Данни получени от вас при изпълнение на задължения произтичащи от договори, сключени с Вас или представлявано от Вас дружество, упражняване на права и осигуряване изпълнението на договори от страна на нашите клиенти;
(iv) Администриране и отговор на клиентски оплаквания/запитвания/жалби/рекламации; връщане на суми и стоки; замяна на продукт;  
(v) Техническо съдействие за създаване на акаунт/и и възстановяване на забравена парола за достъп до Сайта ни, за електронно обслужване на електронни фактури.
4.Идентификация и валидация на предвидената от закона възраст при онлайн пазаруване;
(vii) Плащане на задължения, разсрочване на дължими суми; управление на събиранията на вземанията;
(
(ix) Обновяване на предложения към дилъри; споделяне на важна информация във връзка с промени в нашата политика и друга административна информация;

2. В изпълнение на свои законови задължения, Доницета ЕООД обработва данните Ви за следните цели: 
2.1. Издаване на фактури;  
2.2.За извършване на данъчно – осигурителен контрол от съответните компетентни органи;
2.3. Изпълнение на задължения във връзка с продажбата от разстояние, продажбата извън търговския обект, предвидени в Закона за защита на потребителите;
2.4. Предоставяне на информация на Комисията за защита на личните данни във връзка със задължения, предвидени в нормативната уредба за защита на личните данни – Закон за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 от 27 април 2016 година и др.;
2.5.Задължения, предвидени в Закона за счетоводството и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и други свързани нормативни актове, във връзка с воденето на правилно и законосъобразно счетоводство.

      Доницета ЕООД обработва съответните данни, предоставени с изрично писмено съгласие на клиента за тяхното обработване за следните цели: 
1. Създаване и управление на личен профил в Сайта; техническо съдействие за създаване на профил/и и възстановяване на забравена парола за достъп до Сайта ни;
2.Директен маркетинг на продукти и услуги;
3.Участие и управление на анкети, игри с подаръци, промоционални кампании;

4. Обработването е необходимо за целите на легитимните интереси на Доницета ЕООД.

5.Оценка и установяване на удовлетвореността на потребителите, както и ефективността на рекламата, която предлагаме към Вас и другите, и да отговорим на вашите очаквания, като представим адекватна реклама;
6. Aнализ на данните за история на покупките, предпочитанията и поведението на клиентите;

IV. Категории трети лица, които получават достъп и обработват личните Ви данни


1. Транспортни/куриерски фирми, пощенски оператори с оглед изпълнение на договорните ни задължения, изпращане на кореспонденции и комуникации, във връзка с договора между нас, изпращане на закупени стоки;
2.Лица, които по възлагане на Доницета ЕООД да поддържат оборудване и софтуер, използвани за обработване на личните Ви данни;
3.Банките, обслужващи плащанията, извършени от и към Вас;
4.Лица, на които Доницета ЕООД е предоставила изпълнението на част от дейностите или задълженията, свързани с конкретна услуга, която дължим към вас; лица обработващи лични данни, които въз основа на договор с Доницета ЕООД обработват личните Ви данни от името на Доницета ЕООД;
5.Лица извършващи консултантски услуги в различни сфери – адвокати, счетоводители, маркетингови агенции др.;
6.Органи, институции и лица, на които сме длъжни да предоставим лични данни по силата на действащото законодателство;


V. За какъв срок се съхраняват личните Ви данни?


Продължителността на съхранение на личните Ви данни зависи от целите на обработването, за които са събрани:
1. Личните данни, обработвани с цел сключване/изменение и изпълнение на договори между Доницета ЕООД и Вас или представлявано от Вас дружество - за срока на действие на договора и до окончателно уреждане на всички финансови отношения между страните. Доницета ЕООД може да съхранява някои от личните Ви данни и за по-дълъг срок до изтичане на съответната погасителна давност с цел защита при евентуални претенции на клиенти във връзка с изпълнение/прекратяване на договори с нас, както и за по-дълъг срок в случай на вече възникнал правен спор до окончателното му решаване с влязло в сила съдебно /арбитражно решение;
2. Личните данни, обработвани с цел издаване на счетоводни/финансови документи за осъществяване на данъчно–осигурителния контрол, като но не само – фактури, дебитни, кредитни известия, приемо-предавателни протоколи, договори за предоставяне на услуги/стоки се съхраняват поне 11 години след изтичане на давностния срок за погасяване на публичното вземане, освен ако приложимото законодателство не предвижда по – дълъг срок.
3. Личните данни, обработвани с цел управление на профила в Сайта – до изричното оттегляне на даденото съгласие или получаване на възражение за обработване на лични данни за управление на профил на Доницета ЕООД.
4. Личните данни, обработвани с цел директен маркетинг – до изричното оттегляне на даденото съгласие за директен маркетинг или получаване на възражение за обработване на лични данни за директен маркетинг. 


VI. Правата Ви във връзка с обработването на Личните ви данни


Във връзка с обработване на лични данни, имате следните права, които може да упражните:

Във всеки момент, докато съхраняваме или обработваме личните Ви данни, като изпратите заявление на адреса на Доницета ЕООД, посочен по-горе, или по електронен път на имейл:  doniceta.ltd@gmail.com


Имате право да поискате от Доницета ЕООД:

  • да възразите срещу обработването на личните си данни;
  • да оттеглите Вашето съгласие за обработката на личните Ви данни по всяко време с отделно искане, отправено до Доницета ЕООД, при обработване основаващо се на дадено съгласие
  • личните Ви данни да бъдат изтрити без ненужно забавяне при наличието на някое от законовите основания за това;
  • копие от Вашите лични данни и достъп по всяко време до тях;
  • да коригира без ненужно забавяне, неточните Ви лични данни, както и данните, които не са вече актуални;
  • личните си данни във вид удобен за прехвърляне на друг администратор на лични данни, или да поискате ние да го направим, без да бъдете възпрепятствани от наша страна (право на преносимост);
  • да ограничи обработването на личните Ви данни, като в този случай данните Ви ще бъдат само съхранявани, но не и обработвани. Отказът ни за ограничаване ще е изрично само в писмен вид, като сме длъжни да го мотивираме със законосъобразната причина;
  • да възразите срещу автоматизирана обработка, включително профилиране;
  • да не бъдете обект на решение, основаващо се единствено на автоматизирано обработване, включващо профилиране;
  • Имате право да подадете жалба направо до надзорния орган, като компетентният за това орган е Комисия за защита на личните данни, адрес: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2 (www.cpdp.bg).
    В случай, че желаете да подадете жалба относно обработката на личните ви данни от Доницета ЕООД, можете да го направите на посочените данни за контакт на Администратора 
  • .
  • Имате право на възражение срещу използване за директен маркетинг. По всяко време Вие имате право да възразите срещу обработването за в бъдеще на личните Ви данни за целите на директния маркетинг и реклама, както и срещу разкриването им на трети лица и използването им от тяхно име за целите на директния маркетинг и реклама, като оттеглите даденото от Вас съгласие по всяко време. За целта може да изпратите електронно съобщение със съответното искане за преустановяване на използване на данните ви за целите на директния маркетинг на адрес: doniceta.ltd@gmail.com .


VII. Връзка към други сайтове


Понякога Сайтът може да съдържа връзки/ препратки (хиперлинкове) към други сайтове. Ние не оперираме свързаните сайтове и не одобряваме съдържанието, услугите и продуктите на тези сайтове. Съветваме Ви да използвате свързаните сайтове внимателно и с нужното внимание към тяхното съдържание и условия за ползване. Доницета ЕООД не носи отговорност за политиката за поверителност или съдържанието на такива сайтове и Ви съветваме да прегледате техните политики за поверителност. Въпреки това, веднага щом Доницета ЕООД получи информация относно незаконни дейности или незаконна информация в такива Интернет страници, Доницета ЕООД ще предприеме незабавни мерки за премахване на електронните препратки (
линкове) към тях.

VIII.Лични данни за деца


Не събираме съзнателно лична информация от деца на възраст под 16 години. Ако научим, че сме събрали лична информация на дете на възраст под 16 години, ще предприемем стъпки, за да изтрием информацията възможно най-скоро или да получим съгласието на лицето, носеща родителска отговорност за детето.

IX.Изменения на Политиката за поверителност


Възможно е периодично да актуализираме своята Политика за защита на личните данни. При промяна в настоящата политика, на уеб сайта ни ще бъде публикувано съобщение, както и актуализираната Политика за защита на личните данни. Всички изменения и допълнения в Политиката за поверителност ще бъдат прилагани само след публикуване на актуалното ѝ съдържание, достъпно чрез нашия Сайт. Мерките за сигурност, които прилагаме, са обект на постоянно подобряване и адаптация към най-съвременните технологии.

X.Автоматизирана обработка и профилиране


Когато посетите нашия  doniceta.com , ние използваме автоматизирана обработка, за да адаптираме продуктите и услугите към Вашите нужди по най-добрия възможен начин .

Политика за употреба на „Бисквитки“


„Бисквитките” (cookies) са малки файлове, които се съхраняват временно на вашия твърд (hard) диск и позволяват на сайта ни да разпознае компютъра ви следващия път, когато посетите интернет страницата 
doniceta.com.   Доницета ЕООД използва „бисквитки” единствено, за да събира информация относно ползването на нашите сайтове, с цел по-бързото Ви иденфициране и предоставяне на услуги.
Можем да позволим на трети страни, като доставчици на реклами или анализи, да събират информация, използвайки тези технологии, директно от нашия уебсайт.
Google Analytics е услуга за интернет анализ на Google Inc. („Google"). Google Analytics използва конкретна cookies, а именно текстов файл, който се съхранява на компютъра Ви и дава възможност за анализ на начина, по който използвате сайта. Google ще използва от наше име създадената от бисквитките информация с цел оценка на ползването на сайта ни, изготвяне на справки относно активността на сайта, като ни предоставя тези справки с цел анализ.



По-долу може да получите повече подробна информация за бисквитките и как да ги управлявате в случай, че желаете да изтриете или забраните получаването на бисквитки от Доницета ЕООД.

Какво представляват "бисквитките" в компютрите?

Също известни като бисквитки на браузъра или "бисквитки" за проследяване, "бисквитките" са малки, често криптирани текстови файлове, намиращи се в директории на браузърите. Те се използват от уеб програмистите, за да помогнат на потребителите да навигират ефективно в уебсайтовете си и да изпълняват определени функции. Поради основната си роля на подобряването / активирането на използваемостта или процесите на сайта, деактивирането на "бисквитките" може да попречи на потребителите да използват определени уебсайтове.

ЦЕЛ на бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            :
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Стандартното
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        използване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ваше
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        улеснение
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        интернет.Уеб
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сървърите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        задават
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитки",
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        улеснят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        автентичността
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителя,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        влезе
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        защитена
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        зона
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        уебсайта.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Информацията
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        влизането
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        съхранява
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитка",
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        така
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        може
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        влиза
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        напуска
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        уебсайта,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        без
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        налага
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        въвежда
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        отново
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        една
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        съща
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        информация
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        удостоверяване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        отново
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        отново.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Бисквитките за сесии
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            също
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                използват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сървъра,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                съхраняват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                информация
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                дейностите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                страниците
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                потребителите,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                така
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                потребителите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                лесно
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                получат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                къде
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                напуснали
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                страницата
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сървъра.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                По
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                подразбиране
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                уеб
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                страниците
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                наистина
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                нямат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "памет".
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                казват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сървъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                какви
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                страници
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                показват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                потребителя,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                така
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                потребителят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                налага
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                помни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                или
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                започне
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                навигацията
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сайта
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                отново.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                действат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "маркер"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сайта.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                По
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                същия
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                начин
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                съхраняват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                информацията
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                поръчките,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                необходими
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                създаването
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                пазарни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                колички,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                вместо
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                принуждават
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                потребителя
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                запомни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                всички
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                елементи,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                които
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                потребителят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                пуснал
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                пазарската
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                кошница.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Устойчиви или проследяващи "бисквитки"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    също
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        използват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        съхраняване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителските
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        предпочитания.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Много
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сайтове
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        позволяват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителя
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        персонализира
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        как
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        представя
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        информацията
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        чрез
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        оформления
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сайта
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        или
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        теми.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Тези
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        промени
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        правят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сайта
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        по-лесен
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        навигация
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        /
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        или
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        позволява
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителя
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        остави
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        част
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "личността"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителя
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сайта.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Проблеми със сигурността и поверителността на Cookie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "Бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    НЕ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    вируси.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    използват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    формат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    обикновен
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    текст.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Те
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    компилирани
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    части
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    кода,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    така
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    те
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    бъдат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    изпълнени,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    нито
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    пък
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    самоизпълняващи
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    се.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Съответно,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    те
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    правят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    копия
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    себе
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    си
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    разпространяват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    други
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    мрежи,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    изпълняват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    репликират
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    отново.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Тъй
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    изпълняват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    тези
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    функции,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    те
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    попадат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    извън
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    стандартната
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    дефиниция
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    вируси.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Трябва
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            знаете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            обаче,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            използват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            злонамерени
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            цели.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Тъй
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            съхраняват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            информация
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            предпочитанията
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            историята
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            потребителя,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            както
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            конкретен
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            сайт,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            така
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            сърфиране
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            няколко
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            сайтове,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            използват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            форма
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            шпионски
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            софтуер.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Много
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            анти-спайуер
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            продукти
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            добре
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            запознати
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            с
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            този
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            проблем
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            рутинно
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            маркират
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            кандидати
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            изтриване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            след
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            стандартни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            вируси
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            /
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            или
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            шпионски
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            сканирания.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Повечето
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    браузъри
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    имат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    вградени
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    настройки
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    поверителност,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    които
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    осигуряват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    различни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    нива
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    приемане
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    "бисквитките",
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    време
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    изтичане
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    изхвърляне,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    след
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    даден
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    потребител
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    посети
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    определен
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    сайт.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Архивирането
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    вашия
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    компютър
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    може
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ви
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    даде
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    спокойствие,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    вашите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    файлове
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    безопасни.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Други
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            заплахи,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            основани
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            "бисквитки":
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Тъй
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    защитата
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    самоличността
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    високо
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ценена
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    всеки
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    потребител
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    интернет
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    прав,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    добре
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    знаете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    кои
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    "бисквитки"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    заплаха
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    представляват.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Тъй
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            предават
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            навсякъде
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            между
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            уебсайта,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            между
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            предаването
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            данни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            навлезе
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            нападател
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            или
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            неупълномощено
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            лице,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            чувствителната
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            информация
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            може
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            бъде
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            задържана.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Макар
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            сравнително
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            рядко,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            това
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            може
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            случи,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            браузърът
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            свързва
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            със
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            сървъра,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            използвайки
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            нешифрована
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            мрежа
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            като
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            несигурен
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            WiFi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            канал.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Защитата
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Интернет
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            постижима
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            само
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            използвате
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            антивирусна
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            програма.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
Ключови съвети за безопасно и отговорно сърфиране в бисквитки:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Поради
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        своята
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        гъвкавост
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        факта,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        много
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        най-големите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        най-посещаваните
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сайтове
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        използват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитки"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        по
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        подразбиране,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        почти
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        неизбежни.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Деактивирането
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ще
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        блокира
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        потребителя
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        много
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        най-широко
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        използваните
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сайтове
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        интернет
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Дори
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        настройките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        търсене
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        изискват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитки"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        езикови
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        настройки.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ето
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        някои
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        съвети,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        които
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        можете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        използвате,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        осигурите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        безпроблемно
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сърфиране
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        базата
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        бисквитки:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Персонализирайте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                настройките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                си,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                отразите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                нивото
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                комфорт
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                с
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                помощта
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "бисквитката"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                .Ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                много
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                удобни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                с
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                единственият
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                човек,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                който
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                използва
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                компютъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ви,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                може
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                искате
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                зададете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                дълги
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                срокове
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                изчакване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                съхранение
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                вашата
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                лична
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                информация
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                достъп
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                история
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сърфиране.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        споделяте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        достъп
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        компютъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        си,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        може
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        настроите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        си
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        изчиства
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        данните
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        частното
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сърфиране
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        всеки
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        път,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        когато
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        затворите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        си.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Въпреки
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        толкова
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сигурен,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        колкото
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        отхвърлянето
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитките"
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        направо,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        тази
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        опция
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ви
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        дава
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        достъп
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        до
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        уебсайтове,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        базирани
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "бисквитки",
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        докато
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        изтривате
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        всяка
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        поверителна
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        информация
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        след
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сесия
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузера.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Инсталирайте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                запазете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                актуализираните
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                антиспайуерни
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                приложения.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Много
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        средствата
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        откриване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        шпионски
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        софтуер,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        почистване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        премахване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        шпионски
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        програми
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        включват
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        откриване
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        атака.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Те
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        блокират
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ви
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        достъп
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        до
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        уебсайтове,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        предназначени
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        експлоатират
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        уязвимости
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        или
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        изтеглят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        зловреден
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        софтуер.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Уверете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                се,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                браузърът
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ви
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                е
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                актуализиран.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        още
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        го
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        направили,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        настройте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        си
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        актуализира
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        автоматично.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Това
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        премахва
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        уязвимостите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сигурността,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        причинени
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        от
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        остарели
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъри.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Многобройните
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        базирани
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        бисквитки
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        експлойти
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        основават
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        използването
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        недостатъци
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        сигурността
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        по-старите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        браузъри.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Бисквитките
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                са
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                навсякъде
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                не
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                могат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                бъдат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                избегнати,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ако
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                искате
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                се
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                насладите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                най-големите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                най-добрите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сайтове
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                там.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                С
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ясното
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                разбиране
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                това
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                как
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                работят
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                и
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                как
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                те
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                помагат
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                на
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                вашето
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                търсене
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                интернет,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                можете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                вземете
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                необходимите
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                мерки
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сигурност,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                за
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                да
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сте
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сигурни,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                че
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                сърфирате
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                безопасно
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                в
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                мрежата.